Škola škôlka - máj 2020

Späť

Milí Mariančania,

Venujeme sa aktuálne riešeniu týchto  problémov školy a škôlky:

1) Najdôležitejšou je rekonštrukcia kuchyne. Minulý týždeň sme zaslali na  vyjadrenie 3 alternatívy pôdorysov kuchyne na Hygienu. 
Cieľom rekonštruckie je prevádzkovať kuchyňu s vlastnou prípravou jedál a nie iba ako výdajňu (od r. 2008  v Marianke bola schválená len výdajňa stravy).

Jedna z alternatív A) vyžaduje zásah do nosnej steny (čoho som sa osobne  bál), vyjadrenie  statika je, že to je možné. Keďže je z prevádzkového hľadiska táto alternatíva najlogickejšia. Pokiaľ dá statik kladné stanovisko pôjdeme touto cestou, ktorú navrhli architekti, ktorí na projekte školy pracovali aj v minulosti. Máme predbežné kladné vyjadrenie aj od požiarnikov.

Nakoľko ide o stavbu obce, požiadali sme o pridelenie iného stavebného úradu. Tým sa predchádza konfliktu záujmov. Z okresného úradu už prišlo rozhodnutie o pridelení stavebného úradu. Takže  sa  pracuje na projekte. Projekt zabezpečuje ateliér Van Jarina, technologickú časť spoločnosť KEMA. 

2) Školský obvod.  (školský obvod v Záhorskej Bystrici bol zrušený v máji 2017)

Urgoval som Okresný úrad vo veci zriadenia školského obvodu. Pôvodne to vyzeralo na pridelenie ZŠ Kalinčiakova. Na základe tejto informácie som jednal so starostom Nového mesta p. Kusým a riaditeľom školy.

Koncom minulého týždňa som dostal z okresného úradu neoficiálnu informáciu o možnosti  zriadenia školského obvodu pre 5-akov z Marianky v Devínskej Novej Vsi. To sa stotožňuje s návrhom, s ktorým prišli rodičia ešte minulý rok.

Čakáme na oficiálne oznámenie. Keďže veľa rodičov na túto informáciu čaká, dovolil som si ju uverejniť už dnes.
Škola v Devínskej bude od rodičov našich štvrtákov potrebovať vyjadrenie koľko detí k ním príde aby zabezpečili priestory ako aj pedagógov.

3) Exercičný dom:

Na základe ústretovosti pátra Michala sme začali hľadať možnosti zriadenia triedy, čím by sa rozšírila kapacita a umožnilo zriadenie 5 triedy ZŠ. 

Na základe niekoľkých stretnutí v exercičnom dome sme vypracovali 2 projekty. Jeden by využil sálu na prízemí, ktorá je síce veľká, ale má naozaj veľkú spotrebu energie odhadom cez 3 000,- Eur mesačne. Zároveň by to vyžadovalo pomerne veľké investície, napr. do podlahového kúrenia, rekonštrukcie WC a pod.

Druhá alternatíva plánovala využitie existujúcej konferenčnej miestnosti na 2 poschodí. Tento variant sme predložili  Hygiene. Jedným z požiadaviek Hygieny je úplné oddelenie prevádzok minimálne počas času výučby. Exercičný dom je však využívaný ako ubytovňa niekedy aj cez týždeň. Tiež sme uvažovali o rekonštrukcii WC na rovnakom podlaží, keďže vzdialenosť WC nemá byť väčšia ako 60 m.

To všetko by sa spraviť dalo, ale oddelenie prevádzok, t.j. ubytovacej časti, kde je na tomto podlaži 2/3 ubytovacej kapacity je pre bratov Tešiteľov nerealizovateľné.

Napriek tomu tento týždeň čakáme osobnú návštevu z Hygieny, či je táto možnosť reálna.

Pokiaľ dôjde k zriadeniu školského obvodu nebudeme toto riešenie najbližší rok potrebovať.

Predbežne  sme sa s viacerými poslancami zhodli na tom, že by bolo dobré výhľadovo v Marianke zriadiť druhý stupeň. To nie je ani jednoduché ani lacné riešenie. V súčasnosti uvažujeme o presune materskej školy inam a uvoľnení súčasnej budovy školy iba pre základnú školu. 

Na výstavbu novej škôlky budeme potrebovať zhruba 1000 m2 úžitkovej plochy, čo je predstavuje veľmi orientačne náklad 1 mil Eur. To je na rozpočet Marianky veľa.

Preto budeme hľadať možnosti získania dotácií. 

Ďalšou alternatívou, o ktorej som predbežne debatoval s p. Krúpom je spolupráca na rekoštrukcii učilišťa Elektrovodu, ktoré Záhorská Bystrica získala od BSK do majektu. 

Uvidíme, ako s dotáciami zamáva Koronakríza. Časový horizont to môže posunúť o 1 rok. Zabezpečiť prevádzku aj druhého stupňa bude náročnejšie, keďže výučbu zabezpečuje viac odborne zameraných predagógov. Možno sa to napriek všetkému niekedy podarí do 3-4 rokov.

starosta - Ing. D. Statelov

 

 

 

Posledná úprava 11.05.2020